Osnovni cilj logopedske terapije je unaprijediti i poboljšati komunikacijske sposobnosti djeteta ili odrasle osobe. Neki od pojedinačnih ciljeva logopedske terapije:

  • poboljšati koordinaciju i pokretljivost govornih mišića
  • poboljšati komunikaciju između mozga i tijela pomoću vizualnih, slušnih, taktilnih pomagala
  • poboljšanje vještina čitanja i pisanja osmišljeno prema individualnim potrebama

 logopedska terapijaLogopedski je tretman općenito usmjeren na sanaciju svih vrsta poremećaja govorne i slušne komunikacije te na uporabu pisanih simbola. Realizira se putem logopedske preventive, logopedskom dijagnozom i logopedskim vježbama. Logopedski tretman podrazumijeva i savjetodavno djelovanje u obitelji, školi i okolini te njihovo aktivno uključivanje u proces govorne komunikacije i rehabilitacije.

Komunikacija osoba oštećena vida, posebice slijepih, temelji se na govoru i sluhu, stoga su logopedske veježbe, čiji je cilj razvijati sposobnost pravilnog govorenja i pažljivog slušanja, veoma važne za naše učenike.

Naši učenici, kao i druga djeca, imaju uočene logopedske probleme kao što su smetnje artikulacije, nazalni izgovor, smetnje intonacije i ritma ili, rjeđe, disfaziju (veće teškoće u govoru) kod koje se govor uči praktički ispočetka.

Vježbe za razvoj govora uvijek se povezuju s vježbama sluha, naročito kod slijepe djece budući da je sluh njihovo primarno osjetilo.

Otežano čitanje i pisanje spada u specifične probleme osoba oštećena vida, što naročito dolazi do izražaja na početku odgojno-obrazovnog procesa, ali i tijekom cijele osnovne škole, pa i kasnije. U našem logopedskom tretmanu taj se problem rješava posebnim vježbama vizualno-motorne i slušno-motorne koordinacije, kojima se postiže stvaranje precizne predodžbe o glasu i slovu te njihovoj vezi.

Logopedski se tretman provodi individualno ili u paru u logopedskom kabinetu, a radi se po suvremenoj kompjuteriziranoj "modakt metodi", koja djeci omogućuje slušno-vizualni prikaz glasa i govora.

Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek"
Kušlanova 59a
10000 Zagreb
tel: 01 2382 218
e-mail: ured@coovinkobek.hr

Misija: Razviti sposobnosti naših korisnika do razine koja im omogućava kvalitetan život

Vizija: Obavljati našu misiju diljem Hrvatske

Kontaktirajte nas
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok