vjezbe vida

 

Vježbe vida su rehabilitacijski postupak usmjeren na sustavno razvijanje svih komponenti vizualne percepcije koji omogućuje slabovidnim i praktično slijepim osobama učinkovitu upotrebu ostatka vida u odgojno-obrazovnom i rehabilitacijskom procesu, svakodnevnim aktivnostima te na radnom mjestu.

Sustavom vježbi maksimalno se razvijaju sve komponente vizualne percepcije u skladu s psiho-fizičkim sposobnostima polaznika.
Za razliku od medicinskih pristupa vježbanju vida, ovo je pedagoški postupak učenja gledanja i razvijanja vizualnih potencijala.

Program provode edukacijski rehabilitatori.

Zašto su potrebne vježbe vida

Kod djeteta neoštećena vida fiziološko sazrijevanje vidnog aparata teče spontano i brzo. Kod djeteta oštećena vida navedene funkcije se uspostavljaju istim redoslijedom, ali je proces otežan i usporen, ovisno o težini oštećenja vida. Zbog toga dolazi do odstupanja vizualne dobi od kronološke, a sustavom organiziranih vježbi i korištenjem didaktičkog materijala uz individualizirani pristup značajno se unapređuje vizualna funkcionalnost.

Kome su namijenjene vježbe vida

Originalni program je namijenjen djeci oštećena vida predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Optimalna dob za uključivanje u program je 5 - 6 godina, ali se dio programa (početne vježbe) može provoditi i u okviru rane intervencije, odnosno već u prvim mjesecima života.
Program se može prilagoditi potrebama mladeži i odraslih kao i potrebama djece, mladeži i odraslih s višestrukim teškoćama.

Kako se provode vježbe vida

Prije uključivanja polaznika u program vježbi vida provodi se inicijalno testiranje kako bi se utvrdila razvijenost i specifičnost vizualnih sposobnosti nakon kojega se izrađuje individualni program.
Program sadrži 150 vježbi razvrstanih u osam područja:

A- Stimuliranje vizualne svijesti o objektima u vidnom polju,

B- Jačanje voljne kontrole pokreta očiju i stimuliranje vizualne pažnje,

C- promatranje i rukovanje konkretnim objektima (razlikovanje, imenovanje i uporaba)

D- poboljšanje koordinacije oko- ruka,

E- razlikovanje objekta od pozadine i razumijevanje perspektive,

F- prepoznavanje, razlikovanje i reprodukcija apstraktnih figura i simbola,

G, H- prepoznavanje i reprodukcija samih simbola i simbola u kombinaciji (čitanje i pisanje).
Rad se odvija individualno. Za provođenje programa potrebno je oko 105 sati. Predviđeno trajanje programa je godina dana, ali po potrebi može trajati i duže.
Po završetku treninga vida vrši se testiranje za koje se upotrebljava inicijalni test kako bi se utvrdilo napredovanje u vizualnom funkcioniranju polaznika.

Postignuća

Pozitivni učinci vježbi vida jačaju samostalnost svakog polaznika, vidljivi su u svim područjima života i rada te uvelike doprinose kvaliteti života.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok