Izložbu organiziranu u sklopu projekta ''Knjižnica širom otvorenih vrata'' možete pogledati u Zvonimirovoj 17 do kraja veljače.

Likovni radovi slijepih i slabovidnih korisnika Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" izloženi su u izlogu Knjižnice Medvećak na adresi Zvonimirova 17 od 01.02.2023. do 01.03.2023. Izložba je organizirana u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata. Naša profesorica Tanja o izložbi kaže:

"Likovnost i oštećenje vida. Mnogi bi rekli da to nikako ne ide zajedno. Sljepoća je stanje u kojem je onemogućena vizualna komunikacija, a kod slabovidnosti ona je znatno otežana.

Kroz likovnost odgajamo vizualnu pažnju – učimo gledati. Međutim, zaboravljamo da postoji i taktilna pažnja – pažnja dodira, dodira koji upoznaje svijet, dodira koji istražuje svijet, dodira koji gradi svoju sliku svijeta.

Na nama je da djeci s oštećenjem vida omogućimo da dodiruju, upoznaju i stvaraju.

Ovom izložbom pokazujemo  radove koji su možda i najsloženiji za prikaz slijepoj osobi. Radi se o slikama koje su taktilne. Napravili su ih naši korisnici što slijepi, što slabovidni. To su mališani koji se pripremaju za školu, učenici osnovne škole, srednjoškolci i naša Tatjana. Svi redom polaznici programa likovne terapije. U našem centru potičemo taktilnu komunikaciju stoga i učenici koji vide ponekad grade taktilne slike kako bi bile dostupne na dodir slijepim učenicima. Gradimo slike likovnima kao i crtežima. Motive pronalazimo u svijetu koji nas okružuje. Koji je stvaran poput ljudi, životinja, prirode. Isto tako zanimljiv nam je i imaginarni svijet nestvarnog, osjetilni svijet. Neki radovi su puni šarenih boja i oblikovali su ih slabovidni učenici.  Neki su ne šareni ili u jakim kontrastima svjetla. Njih je stvarala ruka slijepih učenika. Svi su rađeni u papier - mache tehnici ili kako mi to zovemo papirnoj kaši koja nam omogućava da gradimo slike dodirom i ostavljamo za sobom taktilne tragove naših doživljaja, naših osjećaja i naših ruku.

Svi oni nastali su iz potrebe za stvaranjem, koja nam je jednaka važna bez obzira na oštećenje vida."

 

Slika 1 Prikazuje izlog knjižnice u kojem su izloženi radovi. U izlogu se nalaze 4 rada. U prvom planu je rad na kojem se ističu nijanse plave boje.

Prikazuje izlog knjižnice u kojem su izloženi radovi. U izlogu se nalaze 4 rada. U prvom planu je rad na kojem se ističu nijanse plave boje.

Slika 2 Prikazuje izlog knjižnice u kojem su izloženi radovi. U ovom izlogu su izloženi radovi na kojima se nalaze životinje. U izlogu se nalazi 9 radova na kojima su prikazane mačke, slon, guska, konji, purica i ribe.

Prikazuje izlog knjižnice u kojem su izloženi radovi. U ovom izlogu su izloženi radovi na kojima se nalaze životinje. U izlogu se nalazi 9 radova na kojima su prikazane  mačke, slon, guska, konji, purica i ribe.

Slika 3 Prikazuje izlog knjižnice u kojem su izloženi radovi. U ovom izlogu su izloženi radovi na kojima se nalaze biljke. U izlogu se nalazi 7 radova na kojima su prikazani kaktusi, tulipani i razno drugo cvijeće.

Prikazuje izlog knjižnice u kojem su izloženi radovi. U ovom izlogu su izloženi radovi na kojima se nalaze biljke. U izlogu se nalazi 7 radova na kojima su prikazani kaktusi, tulipani i razno drugo cvijeće.

Slika 4 Prikazuje izlog knjižnice u kojem su izloženi radovi. U ovom izlogu su izloženi radovi na kojima se nalaze prikazi ljudi. U izlogu se nalaze 22 rada na kojima su prikazana kreativna umjetnička viđenja ljudi. Neki radovi prikazuju samo glave, drugi cijelu ljudsku figuru. Neki radovi su crno bijeli, neki samo bijeli, a neki su i u boji.

 Prikazuje izlog knjižnice u kojem su izloženi radovi. U ovom izlogu su izloženi radovi na kojima se nalaze prikazi ljudi. U izlogu se nalaze 22 rada na kojima su prikazana kreativna umjetnička viđenja ljudi. Neki radovi prikazuju samo glave, drugi cijelu ljudsku figuru. Neki radovi su crno bijeli, neki samo bijeli, a neki su i u boji.