Na satu kemije 9. veljače bilo je koloristično i uzbudljivo.

Provjeravali smo kiselost otopina tvari koje koristimo u kućanstvu. 


Prvo smo izrezali kupus i ostavili ga da stoji u vodi 20 minuta. 
Za to vrijeme smo pripremili 8 otopina tvari:
soda bikarbona (protiv žgaravice i za dizana tijesta),
limunov sok,
sredstvo za uklanjanje mrlja s odjeće,
tekući sapun,
vodikov peroksid (dezinfekcija, čišćenje uha),
sredstvo za odmašćivanje pećnice,
solna kiselina (za skidanje kamenca sa sanitarija),
sredstvo za ručno pranje posuđa.

Sve su otopine bile bezbojne, a voda u kojoj se namakao kupus postala je ljubičasta.
Tu smo vodu dodali u svaku od bezbojnih otopina.
Nastupilo je iznenađenje.
Svaka od otopina poprimila je različitu boju: zelenu, ružičastu i plavu.
Dakle, vodom u kojoj je bio kupus mogli smo ustanoviti koje su otopine kisele (ružičaste), lužnate (zelene) ili neutralne (ljubičaste).
Točnu pH vrijednost izmjerili smo lakmus papirom. 
Spoznali smo da obavezno moramo nositi rukavice kada ribamo pećnicu ili otapamo kamenac na slavinama, jer su te tvari opasne.

 

Slike:

slika 1

slika 2

slika 3

slika 4

slika 5

slika 6

slika 7

 

 

 

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok