Naše stručne djelatnice  sudjelovale su na KOKOSS konferenciji u Vodicama.

Na Konferenciji KOKOSS „ Interdisciplinarnost kao resurs - sinergija i suradnja stručnjaka za otpornije i održivo društvo“, održanoj u Vodicama od 23. do 25. 2. 2023., Centar Vinko Bek predstavio se s četiri stručne teme kojima je predstavljena važnost interdisciplinarnosti u radu s osobama s oštećenjem vida. KOKOSS konferenciju po prvi put je organiziralo pet strukovnih komora koje okupljaju stručnjake pomagačkih zanimanja: edukacijske rehabilitatore, psihologe, socijalne radnike, socijalne pedagoge i psihoterapeute.

Stručni tim Odjela odraslih, koji su činile Marina Kulfa, Ana Petrinec, Carmen Vidmar Bosak i voditeljica Odjela Emina Šišić Anđelić, izlagao je rad na temu „PsyCoVia projekt- mentalno zdravlje osoba oštećena vida“ gdje su prezentirani multidisciplinarni pristup rehabilitaciji na Odjelu te projekt PsyCoVia na kojem su sudjelovale djelatnice odjela. U ERASMUS+ projektu PsyCoVia sudjelovali su partneri pet zemalja (Nizozemska, Hrvatska, Mađarska, Italija i Njemačka) kroz 6 sastanaka te je kao krajnji rezultat projekta proizišla Knjiga dobre prakse. Više informacija o samom projektu te Knjiga dobre prakse bit će dostupne na web stranici Centra.
 
Rad Odjela odgoja i psihosocijalne rehabilitacije mladih predstavile su kolegice Ivana Šalković, Božica Vulama, Maja Kević i Martina Smolčić temom „Interdisciplinarnost i izazovi u poticanju srednjoškolskog obrazovanja kod djece i mladih s oštećenjem vida romske nacionalne manjine“. Kroz izlaganje prikazani su rezultati timskog rada Odjela mladih u područjima procjene, planiranja i ustrajanja u pružanju stručne podrške završetku obrazovanja djece i mladih s oštećenjem vida romske nacionalne manjine. Kroz primjere dobre prakse i suradnje iznijeti su aspekti sociokulturnih i osobnih izazova naših korisnika i njihovih obitelji te ponuđena rješenja prevladavanja problema pri stvaranju optimalnih uvjeta za odgojno-obrazovni i rehabilitacijski napredak djece i mladih s oštećenjem vida.

Odjel integracije su predstavljale Ida Poljan i Anita Lukić izlaganjem s naslovom Tim oko djeteta – model rada Odjela integracije Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“. S obzirom na to da Odjel integracije u svom svakodnevnom radu ostvaruje puno različitih oblika timske, interdisciplinarne suradnje, cilj je bio predstaviti oblike i načine na koje se te suradnje ostvaruju. S obzirom na to da Odjel radi s korisnicima od najranije dobi do završetka srednje škole, izdvaja se koncept rada koji je sve više prisutan Tim oko djeteta (TAC – Team Arround Child). Također unutar Stručnog tima Odjela integracije se teži transdisciplinarnosti te su opisana i naša nastojanja u primjeni istog.

 

Slika 1 Grupna slika svih sudionica konferencije iz našeg Centra

Grupna slika svih sudionica konferencije iz našeg Centra

Slika 2 Djelatnice Odjela odraslih

Djelatnice Odjela odraslih

Slika 3 Djelatnice Odjela odraslih

Djelatnice Odjela Mladih

Slika 4 Djelatnice Odjela integracije

Djelatnice Odjela integracije