U toplom prikazu međunarodnog zajedništva, rumunjska škola za slijepe došla nam je u petodnevni posjet.

U sklopu Erasmus programa, grupa učenika iz rumunjske škole za slijepe posjetila je grad Zagreb i provela pet nezaboravnih dana u Centru "Vinko Bek". Tijekom svog boravka, učenici su sudjelovali u nizu edukativnih i zabavnih aktivnosti koje su im omogućile da dožive bogatstvo hrvatske kulture i povijesti.

Sve je započelo zanimljivom lekcijom o hrvatskoj povijesti, gdje su učenici uronili u bogatu tapiseriju prošlosti nacije. Kroz taktilne karte i živopisno pripovijedanje, rumunjski su učenici doživjeli prekretnice koje su oblikovale Hrvatsku, od vladavine kraljeva do njezine današnje neovisnosti. 

Posjet je uključivao šuškanje čunjeva u kuglani, gdje su učenici obje škole pokazali da vid nije prepreka za postizanje uspjeha. Smijeh je odjekivao kroz staze dok su svi sudjelovati u zabavi. 

Aroma pečenih delicija ispunila je zrak tijekom roštiljanja. Učenici su se zbližavali preko univerzalnog jezika hrane, dijeleći recepte i priče, uživajući u okusima specijaliteta koje su pripremili njihovi domaćini. 

Jedan od vrhunaca posjeta bila je likovna radionica koja je bila košnica kreativnosti, s učenicima koji su se izražavali kroz medij umjetnosti, stvarajući uspomene zajedno sa svojim projektima.
 
Posjet zoološkom vrtu bio je senzorna poslastica. Učenici su istraživali životinjsko carstvo kroz zvuk, miris i dodir, stvarajući dublju vezu s čudima prirode. 
 
Sesije asistivne tehnologije otkrile su najnovija dostignuća, osnažujući učenike alatima za neovisnije snalaženje u svijetu. Od čitača ekrana do Brailleovih zaslona, razmjena znanja bila je duboka i utjecajna. Radionica 3D printanja je omogućila učenicima istraživanje čuda tehnologije.
 
Posjet je kulminirao stvaranjem zajedničkog podcasta, mozaika glasova koji dijele iskustva, snove i poruku da prijateljstvo ne poznaje granice. Ovaj auditivni dnevnik poslužio je ne samo kao uspomena na njihovo zajedničko vrijeme, već i kao inspiracija za druge.
 
Kako su rumunjski učenici otišli, ponijeli su sa sobom ne samo suvenire, već i znanje da su stekli prijatelje za cijeli život i da su zajedno ispleli novo poglavlje u povijesti svojih škola - jedno jedinstva, otkrića i nade. Bilo je jasno da posjet nije bio samo razmjena – bio je to slavlje ljudskog duha, potvrda da kada srca vide, nema ograničenja za ono što se može postići.
 
Slika 1 Zajednička fotografija
Zajednička fotografija
 
Slika 2 Kuglanje
Kuglanje
 
Slika 3 Posjet tiskari
Posjet tiskari
 
Slika 4 Prikaz 3D printera
Prikaz 3D printera
 
Slika 5 Radionica iz strukovnih predmeta srednje škole
Radionica iz strukovnih predmeta srednje škole
 
Slika 6 Prezentacija rumunjskih učenika
Prezentacija rumunjskih učenika
 
Slika 7 Priprema za roštilj
Priprema za roštilj
 
Slika 8 Snimanje podcasta
Snimanje podcasta
 
Slika 9 Posjet ZOOPosjet ZOO
 
 
Slika 10 Istraživanje 3D modela
Istraživanje 3D modela
 
Slika 11 Istraživanje taktilne karte Rumunjske
Istraživanje taktilne karte Rumunjske
 
Slika 12 Predavanje o hrvatskoj povijesti
Predavanje o hrvatskoj povijesti