Literarna skupina

Njegovanje čitanja, pisanja, govorenja i slušanja veoma je važno za osobe oštećena vida jer je jezik medij u kojem se one mogu najbolje ostvariti. Štoviše, on im je ponekad gotovo jedino sredstvo komunikacije te usvajanja znanja i prikupljanja korisnih informacija. To je medij u kojem su slijepi i slabovidni, uz glazbu, ostvarili najbolja umjetnička, stručna i znastvena djela.

Slijepe su osobe po naravi oštećenja upućene na govorenje i slušanje, pa su često dobri govornici i zahvalni slušatelji. No, ne smije se zanemariti njegovanje lijepog čitanja i pismenog izražavanja jer slijepi ne smiju biti "naslušani" govoritelji, nego i dobri čitači i educirani spisatelji.

Literarna skupina naše škole radi u skladu s navedenim činjenicama, pri čemu se vodi računa o željama i sklonostima njenih članova. Sadašnje generacije naših učenika najviše vole poeziju, pa se ona sluša, čita, govori i piše. No, ne zanemaruje se ni proza, posebice sudjelovanje u pisanju konferanse i vođenju školskih priredbi. Članovi skupine nastupaju u raznim prigodama u školi i izvan škole, sudjeluju na natjecanjima, a često svoje radove objavljuju u školskom listu.

Iz ljubavi naših učenika prema poeziji proizašli su susreti pjesnika, naših bivših učenika, pod nazivom "Da nikada ne zaboravimo".

Kuglanje

Kuglanje je jedan od sportova sa najdužom tradicijom u našem Centru jer smo jedna od rijetkih škola koja u sklopu sportskih objekata ima vlastitu kuglanu. Isto tako, kuglanje je zbog svoje strukture jedan od najpristupačnijih sportova za slijepe i slabovidne osobe te stoga i najpopularnijih. Neke od naših bivših učenica su višestruke državne, europske i svjetske prvakinje i rekorderke (Ruža Markešić i Petra Deša)

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok